26 Ağustos 2011 Cuma

GÜZELLİĞİN ON PARA ETMEZMİŞ..

Güzel sözü, sözlük anlamıyla, “ göze, fikir ve duyguya hoş gelen veya haz, hayranlık, heyecan uyandıran” demektir.
Güzellik göreceli bir kavramdır. Kişiye göre değişir. Aşk Veysel:
“Güzelliğin on para etmez / Bu bendeki aşk olmasa.”dizeleriyle bunu ne güzel anlatmıştır. Güzellik gönüle göre değişir. Göz nasıl görmek isterse öyle görür. Yine Aşık Veysel:
“Güzel ne güzel olmuşsun /Görülmeyi görülmeyi. “ diye sevileni över.
Güzelin bir anlamı da, soyluluk ve ahlâki üstünlük düşüncesi uyandıran demektir. Pek iyi, doğru, görgü kurallarına uygun olan… Hoşa giden, beğenilen, iyi ve doğru biçimde olan… Okşayıcı, aldatıcı, kandırıcı sözler… Beklenene uygun düşen, başarı düşüncesi uyandıran güzel duygular, güzel hareketler… Olağan bir durumda, sıkıntıya düşmeden bir şeyin olması…
Güzellik estetik bir zevktir, coşkudur, hoşlanma duygusudur…
Bizim millet olarak güzellik anlayışımız çok gelişmiştir, sanat tarihimize bakarsak, bütün o eşsiz eserleri atalarımızın nasıl yarattığına hayran olmamak elde değildir…
Halkımız, “Gönlü yüce Türk” diye isimlendirilir bilenler tarafından…
Güzel sanatlarda ileriyiz… Güzelliği hep ilk sırada tutarız… Destanlarımızda kızlar, oğlanlar güzeldir. Duygular, düşünceler güzeldir…
Masallarımızda masal kahramanlarımız güzeldir…
Tarihte yer alan büyük kahramanlarımızın hepsi güzeldir, güzel hareketleri ile tarihe geçmişlerdir…
Onlardan en büyüğü ise, Mustafa Kemal Atatürk’tür.
Şimdi, bu kadar güzel duyguyu dile, sese, söze getirmiş, anıtlaştırmış, tarihe yön vermiş, güzel insanlar yetiştirmiş, insanlığa insanlık öğretmiş bu yüce millet bu durumlara düşürülmeye lâyık mıydı diye sorsam ne cevap verirdiniz?

Hiç yorum yok: